Φεστιβάλ Ρεμπέτικου

25 έως 28 Αυγούστου 2021

Η Σύρα του Μάρκου Βαμβακάρη 2021

Το Φεστιβάλ Ρεμπέτικου «Η Σύρα του Μάρκου Βαμβακάρη» ανοίγει την αυλαία του για πέμπτη χρονιά.

Θεσμός για τα πολιτιστικά δρώμενα του νησιού, με στόχο τη διατήρηση και προώθηση της λαϊκής μουσικής μας παράδοσης και την ανάδειξή του σε βασικό στοιχείο της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Το ρεμπέτικο γεννήθηκε σε δύσκολες εποχές και φέρει μέσα του την έκφραση αυτών των δυσκολιών, με μια ιδιαίτερη αισθητική και ύφος, μαζί με τη δύναμη και την ελπίδα για μια καλύτερη ζωή.

Σήμερα, κόντρα στις δυσκολίες και τις πρωτόγνωρες καταστάσεις που βιώνουμε, η λαϊκή

μας μουσική παραμένει πιο επίκαιρη και πιο ζωντανή από ποτέ.

Ιδιαίτερη σημασία, όχι μόνο συμβολική αλλά και ουσιαστική, έχει η συμμετοχή της Κύπρου που θα ανοίξει το Φεστιβάλ με τον Πέτρο Κουλουμή, ένα ερμηνευτή και μουσικό με ξεχωριστή διαδρομή σπουδής και εμπειρίας στην Λαϊκή και Παραδοσιακή Μουσική, όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά γενικότερα της ανατολικής Μεσογείου, με σπουδαίες συνεργασίες και συμπράξεις με καταξιωμένους καλλιτέχνες.

Παρέα με 3 σολίστες και εξαιρετικούς μουσικούς, ερμηνεύει τραγούδια μερικών από τους σημαντικότερους εκπρόσωπους της «Σμυρνέικης Σχολής» Παναγιώτη Τούντα, Δημήτρη Σέμση (Σαλονικιού) Γιάννη Δραγάτση, κ.α.

Η χιλιοτραγουδισμένη Θεσσαλονίκη έχει την τιμητική της, συμβάλλοντας με τρία σχήματα, τους Γιαρέμ, τα Κατσαμάκια και τις Σερσέ λα φαμ, ενώ τη δεύτερη ημέρα, συμπράττουν η Κύπρος με την Καρδίτσα με το ντουέτο των Δέσποινας Ψαθά και ΒαγγέληΠετρινιώτη.

Τα τέσσερα αυτά σχήματα, αποτελούμενα από νέα παιδιά, δίνουν με την παρουσία τους στη φετινή διοργάνωση, έναν άλλο αέρα δροσιάς και αισιοδοξίας, που τόσο χρειαζόμαστε.

 

Την τέταρτη ημέρα του Φεστιβάλ, ο δεξιοτέχνης του μπουζουκιού Γιάννης Παπαβασιλείου, ο Γιάννης Νιάρχος, ένας από τους σημαντικότερους ερμηνευτές του είδους και η Σεμέλη Παπαβασιλείου με το σχήμα τους, θα κλείσουν το Φεστιβάλ με μια γνήσια λαϊκή βραδιά στον Ταρσανά της Σύρου.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται να έχει η διάλεξη – σεμινάριο με θέμα «Δρόμος – Ήχος – Μακάμ στο Ρεμπέτικο» – Σχέσεις και διαφορές, από τον Κυριάκο Γκουβέντα, κατά την οποία θα παρουσιασθούν και ζωντανά, παραδείγματα από τραγούδια του ρεμπέτικου.

Το ρεμπέτικο, έχει καταχωρηθεί στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς το 2015, στον αντιπροσωπευτικό κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας της UNESCO το 2017, ενώ το Φεστιβάλ «Η Σύρα του Μάρκου Βαμβακάρη», έχει καταχωρηθεί στο Ευρετήριο Ευρωπαϊκών Φεστιβάλ festivalfinder.eu και έχει λάβει το EFFE LABEL.

Το Φεστιβάλ συνδιοργανώνουν ο Δήμος Σύρου-Ερμούπολης και η Κυκλαδική Εταιρεία Ανάπτυξης (ΚΕΤΑΝ) ΑΜΚΕ του Επιμελητηρίου Κυκλάδων.

Το έντυπο πρόγραμμα του Φεστιβάλ Ρεμπέτικου κοσμούν εικονογραφήσεις των Κωνσταντίνου Σκλαβενίτη και Δ. Κερασίδη, από το graphic novel «Τετράς η ξακουστή του Πειραιώς» [Γ. Σκα-μπαρδώνης – Δ. Κερασίδης, Εκδόσεις Μικρός Ήρως (Νοέμβριος 2020)].

Τετάρτη 25 Αυγούστου 2021

21:00 Πέτρος Κουλούμης

Χώρος διεξαγωγής: Έπαυλη Τσιροπινιά

Παρέα με 3 σολίστες και εξαιρετικούς μουσικούς, ερμηνεύει τραγούδια μερικών από τους σημαντικότερους εκπρόσωπους της «Σμυρνέικης Σχολής», Παναγιώτη Τούντα, Δημήτρη Σέμση (Σαλονικιού) Γιάννη Δραγάτση, κ.α.


 

Πέτρος Κουλουμής, τραγούδι, λαούτο

Ανδρέας Ανδρέου, ούτι

Ηλίας Μαντικός, κανονάκι

Παύλος Μιχαηλίδης, βιολί

Ο Πέτρος Κουλουμής έχει μια ξεχωριστή διαδρομή σπουδής και εμπειρίας στην Λαϊκή και Παραδοσιακή Μουσική, όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά γενικότερα της ανατολικής Μεσογείου, με σπουδαίες συνεργασίες, συμπράξεις με άλλους καταξιωμένους καλλιτέχνες και εύρος στις μουσικές του αναζητήσεις. Συνδημιουργός με άλλους Κύπριους μουσικούς του μουσικού συνόλου “Μακάμ”, με αναφορά στα μουσικά ιδιώματα της Μεσογείου και ιδρυτικό μέλος του «Τρίο Λεβάντε”  με παραστάσεις στην Κύπρο και το εξωτερικό με θέμα τους συνθέτες της Σμύρνης.

Η υψηλή μουσική του κατάρτιση και οι φωνητικές του δυνατότητες, τον κατατάσσουν αναμφισβήτητα μεταξύ των σημαντικότερων συντελεστών του σύγχρονου μουσικού μας κεφαλαίου.

Πέμπτη 26 Αυγούστου 2021

Χώρος διεξαγωγής: Κτήριο Κορνηλάκη

12:00 Κυριάκος Γκουβέντας

Διάλεξη / Σεμινάριο με θέμα: «Δρόμος – Ήχος – Μακάμ στο Ρεμπέτικο» Σχέσεις και διαφορές


 

Η ορολογία που χρησιμοποιείται στο ρεμπέτικο, συγκρίσεις με τους ήχους της βυζαντινής μουσικής, οι επιρροές από το σύστημα της Αραβοπερσικής και της Οθωμανικής μουσικής, με παρουσίαση παραδειγμάτων από ρεμπέτικα τραγούδια.

20:45 Δέσποινα Ψαθά &
Βαγγέλης Πετρινιώτης

Η σύμπραξη των δύο μουσικών επί σκηνής, αποτελεί συνέχεια των ερευνητικών τους ενδιαφερόντων και εστιάζει στο ρεμπέτικο τραγούδι της περιόδου 1920-1950.

 


 

Οι ζωντανές εμφανίσεις τους βασίζονται σε αφομοιωμένες γνώσεις για την ιστορία του ρεμπέτικου που βρίσκουν ανταπόκριση στις ιδιαίτερες επιλογές τραγουδιών.
Δέσποινα Ψαθά, κιθάρα, τραγούδι
Βαγγέλης Πετρινιώτης, μπουζούκι

21:45 Γιαρέμ

Οι Γιαρέμ είναι τέσσερα νέα παιδιά από τη Θεσσαλονίκη που έχουν ως βάση την αστική λαϊκή μουσική, δισκογραφίας μέχρι
και τη δεκαετία του 50.


 Στέλλα Πατσιούρα, ακορντεόν, μπαγλαμά, ζίλιες, τραγούδι
Διονύσης Γονατάς, μπουζούκι, τραγούδι
Θεοδόσης Μπακάλης, κιθάρα, τραγούδι
Ορέστης Πατσινακίδης, κοντραμπάσσο

Παρασκευή 27 Αυγούστου 2021

Χώρος διεξαγωγής: Ενυδρείο Κινίου - Κίνι

20:45 Σερσέ Λα Φαμ

Η γυναίκα στο ρεμπέτικο εν πλήρη εξαρτήσει....

Οι «Σερσέ λα φαμ» είναι ένα γυναικείο μουσικό σχήμα που δημιουργήθηκε την άνοιξη του 2018 στη Θεσσαλονίκη, με ρεπερτόριο που βασίζεται στο ρεμπέτικο και σμυρνέικο τραγούδι. Με οδηγό τις πρώτες εκτελέσεις και αγάπη στον απλό και καθαρό ήχο του ρεμπέτικου, εμφανίζονται σε μουσικά στέκια εντός και εκτός της πόλης.


 

Αντελίνα Παπαδοπούλου, φωνή, κρουστά
Νάντια Παυλίδου, κιθάρα, φωνή
Όλγα Παπαδοπούλου, μπουζούκι

21:50 Τα κατσαμάκια

Η λέξη «κατσαμάκια» σημαίνει «καμώματα», «νάζια»,«υπεκφυγές» «προφάσεις».
Μια παιχνιδιάρικη προσέγγιση από την παρέα αυτών των ταλαντούχων παιδιών από τη Θεσσαλονίκη:


 

Ζωή Τσινιάρη, τραγούδι, κιθάρα
Νίκωνας Σπηλιωτάκης, μπουζούκι, τραγούδι
Κωνσταντίνος Γκούβας, μπαγλαμάς,
μπουζούκι

Σάββατο 28 Αυγούστου 2021

Χώρος διεξαγωγής:Ταρσανάς, Ερμούπολη

21:00 Γιάννης Παπαβασιλείου
Γιάννης Νιάρχος &
Σεμέλη Παπαβασιλείου

Ο Γιάννης Παπαβασιλείου είναι μια ξεχωριστή περίπτωση στην ιστορία του μπουζουκιού μεταξύ των παικτών της γενιάς του. Εκρηκτικός, ευρηματικός με επιθετικό παίξιμο, έχει επηρεάσει πολλούς μεταγενέστερους αλλά και σύγχρονούς του μουσικούς

Μαζί του, ο Γιάννης Νιάρχος, σπουδαίος ερμηνευτής και μουσικός με εύρος όχι μόνο στη φωνή, αλλά και στις μουσικές του αναζητήσεις, από τους λιγοστούς που επανέφεραν τον φωνητικό αυτοσχεδιασμό (τον λεγόμενο αμανέ) στην σύγχρονη
μουσική πραγματικότητα.

Η Σεμέλη Παπαβασιλείου με σπουδές στο βιολοντσέλο και τη βυζαντινή μουσική, είναι ένα από τα ταλαντούχα κορίτσια της γενιάς της που έχει ξεχωρίσει ως ερμηνεύτρια στο λαϊκό τραγούδι.
Γιάννης Νιάρχος, τραγούδι, μπαγλαμά
Γιάννης Παπαβασιλείου, μπουζούκι
Σεμέλη Παπαβασιλείου, τραγούδι
Κώστας Διαβάτης, κιθάρα, φωνητικά
Νίκος Μπουλούμπασης, ακκορντεόν
Ράνια Γκικοπούλου, κιθάρα

Η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις, θα είναι ελεύθερη. Η χρήση προστατευτικής μάσκας θα είναι υποχρεωτική σε όλη τη διάρκεια των εκδηλώσεων. Οι θεατές θα πρέπει να είναι καθήμενοι και να τηρούν τις οδηγίες ασφαλούς παραμονής τους στους χώρους των εκδηλώσεων,
που θα τους δίδονται κατά την είσοδό τους σε αυτούς.